Kawan2Ku

05 Jun 2012

Cuti - Cuti Indonesia: Jakarta

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Jun 05, 2012
Assalamualaikum wbt...

Pada 1-4 Jun yang lepas, aku berkesempatan bercuti ke Jakarta menaiki pesawat Mandala, partner Tiger Airways... Cuti yang dirancang dalam masa kurang dari 2 minggu, booking ticket sehari selepas aku sampai ke Malaysia dari balik bercuti di Bandung... heheheh... niat asal tu takder la nak shopping sangat, cuma nak jalan2 tengok tempat orang... Dan percutian aku kali ni adalah secara senyap2, hanya 3-4 orang je kawan sekerja aku yang tau, termasuk bos sengalku, Baim Wong celup...

Yang kelakarnya, dalam pada pergi secara senyap2 rupanya ada lagi seorang kawan satu cawangan ngan aku pun pergi sana secara senyap2.. tu yang aku gelak gila bila jumpa dia ngan famili dia kat airport... yang bestnya, tujuan kami sama, menuju ke kota Jakarta.... dan kami juga satu flight masa balik ke Malaysia... dia sempat pesan kat aku, jangan kecoh2 tau... hahahah!

 
Kediaman Kak Zura dan Abang Syed di Kemang, Jakarta... kat sinilah aku tinggal selama berada di Jakarta.Abang Syed Azman bekerja di Kedutaan Malaysia di Jakarta.

Thamrin City, Jakarta... Suasana lebih kurang Pasar Baru di Bandung..

Makanan yang sempat aku amik gambar... yang lain aku terlupa nak snap, sebab dah kelaparan... hahaha! tapi biasanya pagi dan malam kami akan makan di kediaman kak zura yang sentiasa hidangkan makanan yang lazat... nyum nyum..

Balik dari Thamrin City, pas keluarkan barang2 semua, baru perasan yang ada barang2 kak ina hilang dan mungkin tercicir... sian kak ina, kain yang dia minat sangat2 hilang, selain telekung, baju kebaya batu n labuci, dan 6 helai baju tidur yang dia beli untuk souvenir kat kawan2.. malam tu memang dia tak senang duduk dan tak dapat tidur... esoknya kami plan nak pergi semula ke Thamrin City, mana tahu ada rezeki jumpa semula barang2 tu kat sana walaupun harapan sangat tipis... tujuan kami adalah kedai dimana tempat kami membeli t-shirt jakarta.
Esoknya, kami kembali ke Thamrin City dengan harapan yang menggunung tinggi agar barang2 tu kami jumpa semula.. dan sungguh kami tak sangka, rupanya karyawan di kedai tu simpan barang kami walaupun kami disoal siasat terlebih dulu.. barang2 apa? berapa banyak? selain tu, apa lagi barang yang tertinggal? pada mulanya aku pelik juga bila ditanya macam tu, bila dia kata barang tu ada, terus meremang bulu roma kami.. kalau dah rezeki tu memang tak kemana.. kalau dah tu memang hak kita, InsyaAllah akan ke kita juga.. Terima kasih pada karyawan yang jujur tu.. sungguh kami tak sangka..
Kak Ina, Pak Didik dan Kak Zura.. Pak Didik ni tailor kat Jakarta. Kami tempah baju kurung yang disulam dan dijahir batu.. Jauh lebih murah dari KL...

Petang tu, sempat gak join ngan anak2 kak Zura terjun kolam... ngeeeeee!

Malam terakhir di Jakarta, selepas puas terjun kolam, kami ber pijat (urut) pulak.. legaaaa rasa... Kak Zura panggil tukang urut ni datang rumah, so tak perlulah kami bersusah payah meredah jem untuk ke SPA...

with Farel... anak bongsu Kak Zura dan Abang Syed..

Kak Zura dan Kak Ina.. Suami kakak2 ni keje Navy.. TLDM.. kak Zura asben dia Leftenan Komander, merangkap Assistant Defense Attache kat embassy Malaysia di Jakarta. Kak Ina pulak suami dia Komander di KD Kelantan yang berpusat di Lumut... (entah. aku tak faham pangkat2 dalam tentera ni.. kalau dalam PDRM aku tahu la... hehehe)

Bila dah balik Malaysia, si kecil Farel ni la yang aku asyik teringat2.. dia pun masa kat sana manja sangat ngan aku.. ada sekali tu masa aku baru masuk kereta balik dari shopping, dia terus peluk aku... alahai... rindunya... entah bila boleh jumpa lagi..

Alia : Lepas ni mana pulak ye destinasi yang aku akan pergi? Tapi, uangnya sudah abis pergi shopping... aduh! gawat... gawat...

6 comments:

tony transport bandung berkata...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

Bobby Rachman berkata...

Salam Kenal

Mohon Maap ikut Share di Blogger Tuan/Puan

JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

call me CONTACT US

Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )



Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
bobby kyran trans CONTACT US

SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
http://www.kyrantrans.com
http;//www.sewakeretamurah.com
OFFICE PHONE
022 – 92475958
HANDPHONE
+6281 312 767 300
+6281 573 307 300
BLACKBERRY PIN
73 DC 15 F1
WHATS UP
+6281 809 692 300
OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
TERIMA KASIH

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum Dalia. Bolih ke bagi no. Talipon Pak Didik?

Dalia berkata...

081310852701 - bapak didien / didik.. x sure mana satu sebutan nama dia yang betul.. hehehe.. ni no tepon yg dia bagi.. tahun 2012. harap2 dia masih guna no yang sama...

IRDI TOUR BANDUNG berkata...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

IRDI TOUR BANDUNG berkata...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

Catat Ulasan

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea